«Εισήγηση για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος με τίτλο “Κατ΄ οίκον φροντίδα”, μελών Κ.ΑΠ.Η. του Δήμου Νέας Ιωνίας»





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                                                                                                                  
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ                                                                                                                                    ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Π Ρ Α Ξ Η   με αριθ. 301
του Δημοτικού Συμβουλίου της με αριθμό 24 από 30-09-2011 συνεδρίασης αυτού, που έγινε με  την αριθ. 23/33827/20-09-2011  πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρου Μπουρδούκου και την υπ΄ αριθμ. 293/2011 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΓΙΑ
«Εισήγηση για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος με τίτλο “Κατ΄ οίκον φροντίδα”, μελών Κ.ΑΠ.Η. του Δήμου Νέας Ιωνίας»


Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
          ΠΕΤΡΟΣ  ΜΠΟΥΡΔΟΥΚΟΣ                                        ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Μ Ε Λ Η
Ι. Κολμανιώτης, Σ. Βανδώρος, Ο. Κατημερτζή, Ξ. Κυριακόπουλος, Φ. Τσομπάνογλου,
Α. Καρβουνιάρης, Χ. Χατζηΐωάννου, Ι. Γλυνός, Α. Τσαούσης, Λ. Καραγιαννίδης, Γ. Ιωαννίδης, Π. Αβακουμίδης, Χ. Αναμουρλόγλου, Ε. Αμανατίδου-Χατζηπαυλή, Π. Κωστάκης,                           Σπ. Αμανατίδης, Α. Δημητσάνου,  Δ. Κυριαζής, Δ. Κωστιδάκης, Φ. Αθυμαρίτου, Π. Μανούρης, Μ. Καναβός, Ρ. Ουσταμπασίδου, Ν. Μπράτιμος, Ι. Λαζαρίδης, Ν. Δακουτρός, Π. Τσουκαλάς, Θ. Χαμαλίδης, Σ. Μαλαγάρη, Β. Πατσάκος, Ν. Κουκουλάρης, Δ. Κουκουλάρης,                              Γ. Τσομπανίδου,  Δ. Σακαλόγλου, Α. Χατζησαββίδης,


Δεν προσήλθαν στην συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι κλήθηκαν νόμιμα και εμπρόθεσμα, όπως φαίνεται από τα σχετικά αποδεικτικά επίδοσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.                  Ν. Ιωαννίδης, Γ. Παπαδόπουλος, Δ. Θωμαΐδου, Π. Βλασσάς.

Αφού υπήρξε νόμιμη απαρτία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν. 3463/06 "περί Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα", κηρύσσεται η έναρξη της συνεδρίασης, παρόντος του Δημάρχου κ. Ηρ. Γκότση, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Π. Μπουρδούκο, σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν. 3852/10.

Κατά τη συζήτηση του θέματος αυτού είχαν αποχωρήσει οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ.              Πρ. Αβακουμίδης, Λ. Αθυμαρίτου,  Ν. Μπράτιμος, Γ. Τσομπανίδου, Δ. Σακαλόγλου.

Ο κ. Πρόεδρος εισάγει το 12ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, με την αρ. πρ.33469/16-09-2011 εισήγηση,  η οποία έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε
Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1997 χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Το πρόγραμμα έχει ως γενικό σκοπό:
την παραμονή των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας τους, την αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού,την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Γενικότερα στους στόχους υλοποίησης της συγκεκριμένης παροχής μπορεί να περιληφθεί η παροχή οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας από ειδικούς επιστήμονες και καταρτισμένα στελέχη όπως και από εθελοντές και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης της κοινότητας, σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή και μέσω της ενδυνάμωσης να αποκτήσουν τη μεγίστη δυνατή αυτονομία και την κοινωνική ευημερία.
Η υπηρεσία κατ οίκον παροχής φροντίδας εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. Με τη δράση αυτή διευρύνονται ποσοτικά και ποιοτικά οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας που παρέχονται στους πολίτες. Παρέχονται υπηρεσίες Κοινωνικής Εργασίας, Νοσηλευτικής Φροντίδας και Οικογενειακής – Οικιακής Βοήθειας.

Στο Δήμο της Νέας Ιωνίας από το 1998 λειτούργησε  ένα πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης το οποίο στεγάστηκε στο Δ΄ ΚΑΠΗ του Δήμου και στελεχώθηκε από Κοινωνικό Λειτουργό, Νοσηλεύτρια και Οικογενειακή Βοηθό. 
Από το 2000  έως το 2003 μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης και στo πλαίσιo του Β΄ ΚΠΣ ο Δήμος ανέλαβε τη λειτουργία  τριών νέων  δομών   «Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας» οι οποίες στελεχώθηκαν ανά δομή από 2 Κοινωνικούς Λειτουργούς , 1 Νοσηλεύτρια και 3 Οικογενειακούς Βοηθούς και στεγάστηκαν στα Α΄, Β΄και Γ΄ ΚΑΠΗ του Δήμου.
Για τα δύο επόμενα χρόνια η λειτουργία των δομών σταμάτησε,  έως το Μάρτιο του 2006 όπου μέσω Δημοτικής Επιχείρησης συνεχίστηκε η δράση τους. Η χρηματοδότηση έγινε με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο ΚΑΠΗ και στη Δημοτική Επιχείρηση. Κατά το διάστημα της επαναλειτουργίας  εξυπηρετήθηκαν 310 άτομα σε όλη τη Νέα Ιωνία.
Όταν η Δημοτική Επιχείρηση έκλεισε, το προσωπικό των δομών πέρασε (τον Ιούνιο του 2007) με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, σε υπηρεσίες και ΝΠΔΔ του Δήμου και το πρόγραμμα σταμάτησε να λειτουργεί.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος στον τομέα που αφορά στην παροχή Υπηρεσιών   από Κοινωνικό Λειτουργό συνέχισαν να εξυπηρετούνται από τους αυτούς που μεταφέρθηκαν στην Κοινωνική Υπηρεσία, καθώς επίσης και από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς των ΚΑΠΗ, ανάλογα με την περιοχή κατοικίας τους .
Σχετικά με τη νοσηλευτική  φροντίδα  έγινε προσπάθεια ώστε να καλυφθούν, τουλάχιστον για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους , από τα ΚΑΠΗ, ενώ η παροχή της  οικογενειακής βοήθειας σταμάτησε.

Σήμερα, η συνεχώς αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, η διόγκωση των κοινωνικών προβλημάτων, η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας , η συρρίκνωση του εισοδήματος όλων των κοινωνικών ομάδων και περισσότερο των ευπαθών ομάδων πληθυσμού,  συγκεκριμένα των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη παροχής της υπηρεσίας κατ οίκον φροντίδας στους δημότες που την έχουν ανάγκη.
Με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού και τον περιορισμό των προσλήψεων η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δυνατόν να λειτουργήσει μέσα από τα ΚΑΠΗ με την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού στις ειδικότητες του Κοινωνικού Λειτουργού και της Νοσηλεύτριας ή Επισκέπτριας υγείας.
Το αντικείμενο εργασίας του Κοινωνικού Λειτουργού για την κατ’ οίκον παροχή βοήθειας  στην περιοχή του Α΄ ΚΑΠΗ (Ελευθερούπολη) όπου υπάρχει έλλειψη Κοινωνικού Λειτουργού θα καλυφθεί από Κοινωνικούς Λειτουργούς του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας.
Για την ειδικότητα του Οικογενειακού βοηθού (σύμφωνα με τον περιορισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού) θα πρέπει να εγκριθεί η πρόσληψη(σύμφωνα με το 23259/16-5ου-2011 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και   την Πράξη 4/2011 του ΝΠΔΔ Κ.Α.Π.Η. Νέας Ιωνίας) με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου προσωπικού αυτής της ειδικότητας, τουλάχιστον 4 ατόμων, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη παροχής κατ οίκον οικογενειακής βοήθειας που  αποτελεί βασικό κομμάτι της παροχής κατ οίκον Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής φροντίδας.
Με την κάλυψη θέσεων των 4 οικογενειακών βοηθών ο Δήμος μας μπορεί να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κατ΄ οίκον φροντίδα» που θα απευθύνεται στα  μελών του  Κ.Α.Π.Η.». 
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι άτομα
α)  με χαμηλό εισόδημα (προτεραιότητα θα δοθεί σε ηλικιωμένους  που είναι επιδοματούχοι Βαριάς αναπηρίας από την Πρόνοια ή είναι ανασφάλιστοι υπερήλικες ΟΓΑ ή λαμβάνουν σύνταξη ΟΓΑ, ή είναι χαμηλοσυνταξιούχοι άλλων ασφαλιστικών ταμείων), και
β)  που διαβιούν μοναχικά ή έχουν διαταραγμένες σχέσεις με το οικογενειακό τους περιβάλλον και δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως

Μέσα από τα ΚΑΠΗ του Δήμου θα παρέχονται ανά ειδικότητα οι παρακάτω υπηρεσίες:
1. Κοινωνικός Λειτουργός (στην περιοχή ευθύνης του, που θα είναι τα όρια των Α΄ Β΄ Γ΄ και  Δ΄  ΚΑΠΗ):
i.Καταγραφή αναγκών με κατ οίκον επίσκεψη  και ένταξη του ηλικιωμένου στην υπηρεσία παροχής κατ΄οίκον Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας
ii.Συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των εξυπηρετούμενων.
iii.Συντονισμός, έλεγχος και παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας
iv.Συντονισμός της ομάδας των εργαζομένων.
v.Αντιμετώπιση αναγκών πρόληψης, παρακολούθησης ή αποκατάστασης ψυχοσωματικών και συναισθηματικών  προβλημάτων των εξυπηρετούμενων
vi.Συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες εντός και εκτός Δήμου (τοπική και ευρύτερη κοινότητα) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτημάτων και των αναγκών των ηλικιωμένων.
vii.Συνεργασία με τοπικούς φορείς ή δίκτυα, με προτεραιότητα τις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, των ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εθελοντικών οργανώσεων καθώς και των προγραμμάτων πρόνοιας της Εκκλησίας
viii.Διασυνδετική με άλλους φορείς, δίκτυα, υπηρεσίες και προγράμματα για την αξιοποίηση των υπηρεσιών, μέσων και παροχών τους για την κάλυψη των αναγκών αξιοπρεπούς και υγιούς διαμονής, διαβίωσης, υγειονομικής περίθαλψης, σίτισης κ.λ.π.

2.  Νοσηλεύτρια / Επισκέπτρια Υγείας
Παροχή κατ οίκον  πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής  φροντίδας (όπως αυτή ορίζεται στο πρόγραμμα σπουδών σε συνδυασμό με τα επαγγελματικά δικαιώματα των στελεχών) π.χ. μέτρηση σακχάρου, μέτρηση πίεσης, ενεσοθεραπεία, συνταγογράφηση φαρμάκων, βοήθεια στην ατομική υγιεινή, συνοδεία σε νοσηλευτικά ιδρύματα κλπ.

3. Οικογενειακός Βοηθός
 i.Παρέχει υπηρεσίες που αφορούν την  καθαριότητα του χώρου διαμονής του εξυπηρετούμενου  (σκούπισμα, σφουγγάρισμα, καθαρισμός τζαμιών, ξεσκόνισμα κλπ) 
ii. Παρέχει υπηρεσίες σχετικά με την προσωπική υγιεινή του εξυπηρετούμενου στο χώρο διαβίωσης του, ( μπάνιο, λούσιμο, πλύσιμο ρούχων, σιδέρωμα, κ.α.) σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σε συνεργασία με την Νοσηλεύτρια /Επισκέπτρια υγείας.
iii.Παρασκευάζει και προμηθεύεται φαγητό για τον εξυπηρετούμενο
iv.Φροντίζει για τα ψώνια, πληρωμή λογαριασμών κλπ.  

Η Υπηρεσία κατ΄ οίκον φροντίδας θα πρέπει να αναπτύξει ασφαλές  και απόρρητο σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης των εξυπηρετουμένων και σύστημα συγκέντρωσης στατιστικών δεδομένων, (σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων) με ευθύνη του υπευθύνου του συντονισμού του προγράμματος, για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της δράσης και τις ανάγκες ενημέρωσης των αρμοδίων εποπτικών αρχών, σχετικά με την πορεία και την εξέλιξη αυτής.
Επίσης κρίνεται απαραίτητη  η συνεργασία της υπηρεσίας και με άλλες ειδικότητες που υπάρχουν στα ΚΑΠΗ όπως  φυσικοθεραπευτή για κατ΄οίκον φυσικοθεραπεία για  όσους δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα. 
Ακόμη χρειάζεται η συνεργασία ιατρού για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών κατ΄οίκον  στους εξυπηρετούμενους  που δεν μπορούν να μετακινηθούν από την οικία τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι ανάγκες για ιατρική παρακολούθηση θα καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα του εξυπηρετούμενου ή από τους ιατρούς των ΚΑΠΗ.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων που χρήζουν κατ΄ οίκον φροντίδας είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν , έπειτα από εκπαίδευση και αξιολόγηση από τη διεπιστημονική ομάδα, εθελοντές οι οποίοι θα απασχοληθούν στον τομέα της πληρωμής λογαριασμών, συντροφιάς, ψώνια για τον εξυπηρετούμενο, προμήθεια φαγητού από πηγές της κοινότητας (εκκλησία κ.α.) . 
Τέλος προκειμένου να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός ηλικιωμένων δημοτών πρέπει να διατεθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του προσωπικού από και προς τους εξυπηρετούμενους. Όσον αφορά  στη συνοδεία των εξυπηρετούμενων σε ιατρικά ραντεβού, νοσοκομεία κλπ, το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχει ειδικές προδιαγραφές και ειδική έγκριση από την Περιφέρεια.
Μετά τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «κατ΄ οίκον φροντίδα»που θα απευθύνεται στα   μέλη  των Κ.Α.Π.Η. το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αμέσως μετά την κάλυψη των θέσεων των 4 Οικογενειακών βοηθών».  

Στη συνέχεια διεξάγονται συζητήσεις και εκφράζονται διάφορες απόψεις όπως αυτές διατυπώνονται στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά.

Τέλος ο κ. Πρόεδρος καλεί το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1. Αφού άκουσε τον κ. Πρόεδρο και τους λοιπούς ομιλητές.
2. Αφού έλαβε υπόψη του την υπ’ αριθμ. 33469/16-09-2011 εισήγηση.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
(επί παρόντων –32- Δημοτικών Συμβούλων και υπαρχούσης πραγματικής απαρτίας,                  μετά την αποχώρηση των κ.κ Πρ. Αβακουμίδη, Λ. Αθυμαρίτου, Ν. Μπράτιμου,                     Γ. Τσομπανίδου, Δ. Σακαλόγλου)

με ψήφους 28 ΥΠΕΡ,  4 ΚΑΤΑ (οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Π. Τσουκαλάς,         
Θ. Χαμαλίδης, Β. Πατσάκος, Σ. Μαλαγάρη), 


Την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «κατ΄ οίκον φροντίδα», που θα απευθύνεται στα μέλη των Κ.Α.Π.Η., το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αμέσως μετά την κάλυψη των θέσεων των 4 Οικογενειακών βοηθών». 
Έγινε, αποφασίσθηκε και εκδόθηκε στη Νέα Ιωνία την ίδια ημέρα
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
Π. Μπουρδούκος


O Γραμματέας Δ.Σ.
Γ. Αναστασιάδου
ΤΑ ΜΕΛΗ
Ι. Κολμανιώτης, Σ. Βανδώρος, Ο. Κατημερτζή,                                 Ξ. Κυριακόπουλος, Φ. Τσομπάνογλου,                              Α. Καρβουνιάρης, Χ. Χατζηΐωάννου, Ι. Γλυνός,                   Λ. Καραγιαννίδης, Α. Τσαούσης, Γ. Ιωαννίδης,                   Ε. Αμανατίδου-Χατζηπαυλή, Π. Κωστάκης,                     Σπ. Αμανατίδης, Χ. Αναμουρλόγλου, Δ. Κυριαζής,            Δ. Κωστιδάκης, Α. Δημητσάνου, Π. Μανούρης,                 Μ. Καναβός, Ρ. Ουσταμπασίδου, Ι. Λαζαρίδης,                  Ν. Δακουτρός, Π. Τσουκαλάς, Θ. Χαμαλίδης,                     Σ. Μαλαγάρη, Β. Πατσάκος, Ν. Κουκουλάρης,                     Δ. Κουκουλάρης, Α. Χατζησαββίδης



Ακριβές Αντίγραφο                                                                                                                    από τα πρακτικά
Νέα Ιωνία αυθημερόν
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.

Πέτρος  Μπουρδούκος